Mystery Guest

Klik Hier

Bram Robbertsen, pastor van Goud op Zondag

Onherkenbaar is hij met zijn zonnebril en petje. Ik heb hem niet zien binnenkomen. Ineens is hij daar.. Hij zit in het middelste vak op de achterste rij. Met zijn brede rug zit hij stevig tegen de kerkbank aangedrukt, een tikje onderuitgezakt. Leeftijd? Ik schat 25 jaar. Wie is deze mystery guest?

Helaas kan ik het niet vragen, want ik leid de viering van Goud op Zondag. Nieuwsgierig ben ik wel. Waarom houdt hij zijn zonnebril op? Hoe is hij hier beland? Is hij een toevallige voorbijganger? Goed mogelijk. Het gebeurt vaker. Iemand die spontaan binnenstapt en blijft plakken. Ik houd van zulke verrassende ontmoetingen. Mensen zijn open. Het levert mooie gesprekken op.

Toekijken

Stiekem hoop ik op zo’n gesprek met deze jonge gast na de viering. Ondertussen moet ik er met mijn hoofd wel bij blijven, want de kerkdienst gaat verder. We zijn aanbeland bij het element ‘Holy Ground’. Velen stappen naar voren om een kaarsje bij de kaarsentafel aan te steken, een persoonlijke zegen te ontvangen, neer te knielen bij een icoon van Christus of een gebedsintentie op te schrijven in het gebedenboek. De man met zonnebril blijft zitten. Ik begrijp goed dat hij de kat uit de boom kijkt. 

Spijt

Na de viering loop ik zoals altijd naar de uitgang. Ik zie hem de kerk uitlopen richting de voorzaal. “Hoi, nieuw hier? Fijn dat je er bent!” We raken in gesprek. Wat blijkt? Als moslim is hij bewust naar de kerk gekomen. Niks vreemds, want bij Goud op Zondag komen mensen met heel verschillende religieuze en culturele achtergronden. 

Nieuw is dit: hij vertelt dat hij de laatste tijd actief was op radicale websites. Hij liet zich meenemen door radicale ideeën. “Daar heb ik spijt van,” zegt hij. “Ik ben eigenlijk iemand die de verbinding zoekt.”

Ook heeft hij spijt van zijn online uitlatingen over andersgelovigen. Daarom is hij vanmiddag naar de kerk gekomen. Hij wil het andere achter zich laten. “Ik zoek opnieuw de verbinding.”

Verbinding

“Wow, wat bijzonder!” denk ik. Dat zouden we meer moeten doen. Als we ons hebben laten meenemen in het bashen van anderen, toch weer de verbinding zoeken. Op de ander afstappen en ons voor die persoon of groep openstellen.

Makkelijk? Mwah, ik denk het niet. Wel hard nodig in Nederland! Dialoog is niet voor doetjes. Het vraagt alles van ons om over onze schaduw heen te springen. Maar als je het doet, levert het veel op. Dat heb ik die zondagmiddag zelf ervaren.

Binnenkort spreken we af. Zijn naam weet ik. Ik kreeg zelfs zijn telefoonnummer. Toch bleef zijn zonnebril op. Bij onze volgende afspraak hoop ik hem in de ogen te zien. 

Ben benieuwd 😉

Blijf op de hoogte, abonneer je op onze nieuwsbrief!

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit. Aenean commodo ligula eget dolor. Aenean massa. Cum sociis natoque penatibus et magnis dis parturient montes.

Goud op Zondag  |  diaconale en interculturele geloofsgemeenschap in het Oude Noorden van Rotterdam

Copyright 2023. Alle rechten voorbehouden. Website door NEAR.