What's in a name?

Bram Robbertsen, pastor van Goud op Zondag

Als gezin brengen we behoorlijk wat uren door op Marktplaats. Onze kinderen doen vrolijk mee. Het is een van de favoriete applicaties thuis. Je kent het vast wel – een Marktplaats (MP) inrichting.

Marktplaats

Er wordt wat gescrold in de app van MP. Uren per week. Gerlinda, mijn vrouw, vindt het een sport om iets goeds voor een mooi prijsje te kopen. Zo heeft bijna alles bij ons thuis een verhaal. De bank hebben we bijvoorbeeld met een kar opgehaald in Enschede. Het was een eind rijden, maar dan heb je ook wat. En de tafel komt uit Gorinchem. Onze tent komt uit het Westland en zo kan ik even doorgaan..

Onze laatste aankoop was een telefoon voor onze zoon. De vorige is stuk en hij wilde een nieuwe. Graag een mooi exemplaar, dus werd het MP. Nu had ik zelf al kennisgemaakt met de duistere kanten van MP. Ik dacht – dat zal me niet weer gebeuren. Maar opnieuw tuinde ik er in. Dit keer reden we voor nop naar Tilburg. Onze zoektocht ging verder. 

Gastvrijheid

Vele berichtjes later hebben we op MP een match met ene ‘Johan’ uit Den Haag. Al snel hebben we een deal. Diezelfde avond gaan we bij hem langs. ‘Johan’ laat ons vriendelijk binnen en biedt ons een plek op de bank aan. Zijn partner staat op om een plaats voor ons vrij te maken. Ondertussen loopt ‘Johan’ naar de koelkast en vraagt wat we willen drinken. Geraakt door zoveel gastvrijheid zit ik even later met mijn glas drinken op de bank. We praten gezellig, betalen en vertrekken weer. Onze zoon is blij met zijn nieuwe telefoon. 

In de auto praten we na over de gesloten deal. Als bij ons iemand aan de deur staat voor iets van MP, dan handelen we het vaak af aan de deur. Soms komt iemand binnen voor iets groters. Maar om de potentiële koper uit te nodigen om even te gaan zitten en hem drinken aan te bieden – daar had ik niet aan gedacht. Het deed mij in elk geval goed. Een mooi gebaar van gastvrijheid. 

Ongelijkheid

Ook viel het me op dat de oerhollandse ‘Johan’ een Turkse achtergrond had. Het kan toeval zijn, maar ik denk het niet. Op MP kom ik vaker mensen tegen met een niet-westerse achtergrond die hun spullen onder een Nederlandse naam te koop aanbieden. Het zou geen verschil mogen maken, maar blijkbaar verkoop je beter met een oerhollandse naam..  

Ik dacht ook aan onze vrienden van Goud van Noord. Bijna niemand van hen heeft een auto. Alle leuke spullen die wij met de auto ophalen, kunnen zij niet kopen. Natuurlijk kan je een telefoon laten opsturen, maar het is een risico als je hem niet eerst hebt gezien. En met het OV naar Tilburg, Den Haag of Enschede is geen sinecure. Helemaal als de treintickets nóg verder in prijs zullen stijgen. Laat staan dat je een zitbank meeneemt in de trein..

Bewustwording

Het mooie gesprek met mijn zoon is niet afgerond als we de auto in onze straat parkeren. Ik ben blij dat hij erover nadenkt en een eigen mening ontwikkelt. De nieuwe generatie is zich meer bewust van de ongelijkheid in onze samenleving. Bewustwording is het begin van alle verandering. Wat dat betreft heb ik alle vertrouwen in de toekomst!

Blijf op de hoogte, abonneer je op onze nieuwsbrief!

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit. Aenean commodo ligula eget dolor. Aenean massa. Cum sociis natoque penatibus et magnis dis parturient montes.

Goud op Zondag  |  diaconale en interculturele geloofsgemeenschap in het Oude Noorden van Rotterdam

Copyright 2023. Alle rechten voorbehouden. Website door NEAR.