Omgekeerd racisme

Bram Robbertsen, pastor van Goud op Zondag

Grappen over witte mensen? Moet kunnen! Of is het omgekeerd racisme? Persoonlijk vind ik het belangrijk dat cabaretiers en stand-up comedians veel ruimte hebben om grappen te maken over thema’s die gevoelig liggen in onze samenleving. Ook thema’s die mij raken.

Ik las in het boek ‘Hallo witte mensen’ van Anousha Nzume een citaat van comedian Aamer Rahman dat me aan het denken zette.

Omgekeerde wereld

Aamer maakt op het podium veel grappen over witte mensen. Is dat geen vorm van racisme? Volgens hem niet. Hij ontkent niet dat er omgekeerd racisme bestaat. Alleen heeft hij daarvoor een tijdmachine nodig. Hij zou dan in de tijdmachine moeten stappen en teruggaan naar de tijd voordat Europa de wereld koloniseerde. “En”, zegt Aamer, “ik zou de leiders van Afrika, Azië, het Midden-Oosten, Midden- en Zuid-Amerika overtuigen om Europa binnen te vallen en te koloniseren. Volg je me?

Ik zou dus gewoon Europa bezetten, al het land stelen, alle bronnen in bezit nemen; ook zou ik een soort, ja ik weet het niet, trans-Aziatische slavenhandel opzetten waar we witte mensen zouden exporteren om op gigantische rijstplantages in China te werken – gewoon Europa ruïneren voor een paar eeuwen zodat alle nakomelingen zouden willen emigreren en wonen op de plekken waar de zwarte en bruine mensen vandaan komen. 

En natuurlijk, niet te vergeten, ik zou zeker systemen creëren die zwarte en bruine mensen privilegiëren op elke mogelijke sociale, politieke en economische manier, zodat witte mensen nooit enige hoop op echte zelfbeschikking zouden hebben. Gewoon om de zoveel decennia een oorlog verzinnen als een excuus om hen te bombarderen en ze terug te slingeren naar het stenen tijdperk en zeggen dat het echt voor hun eigen bestwil is omdat hun cultuur inferieur is. 

En, gewoon omdat het kan, witte mensen constant blootstellen aan zwarte en bruine schoonheidsidealen zodat ze uiteindelijk walgen van de kleur van hun huid, ogen en haar. 

En dan, na honderden jaren van dat, als ik dan op het podium zou gaan staan en zou zeggen: “Hé, hoe zit dat met witte mensen? Waarom kunnen ze niet dansen?” Dát zou omgekeerd racisme zijn!” (Uit ‘Hallo witte mensen’ van Anousha Nzume)

Keti Koti

Woorden om bij stil te staan als we met Keti Koti 150 jaar afschaffing van de slavernij vieren en herdenken.

Aan slavernij ligt racisme ten grondslag. Met het afschaffen van de slavernij is het probleem van racisme niet ineens opgelost. 

PS: Dialoog is niet voor softies

Blijf op de hoogte, abonneer je op onze nieuwsbrief!

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit. Aenean commodo ligula eget dolor. Aenean massa. Cum sociis natoque penatibus et magnis dis parturient montes.

Goud op Zondag  |  diaconale en interculturele geloofsgemeenschap in het Oude Noorden van Rotterdam

Copyright 2023. Alle rechten voorbehouden. Website door NEAR.