Blijf op de hoogte, abonneer je op onze nieuwsbrief!
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit. Aenean commodo ligula eget dolor. Aenean massa. Cum sociis natoque penatibus et magnis dis parturient montes.
Bram Robbertsen, pastor van Goud op Zondag
Discriminatie komt niet uit de lucht vallen. Het heeft een lange voorgeschiedenis. “Slavernij is een bron van hedendaags racisme en discriminatie”, erkende Mark Rutte niet zo lang geleden. In de aanloop naar het Herdenkingsjaar Slavernijverleden (1 juli 2023 tot 1 juli 2024) was deze uitspraak van de premier voor veel mensen een erkenning van iets dat ze al hun leven lang signaleerden.
Er zit iets in mensen – genieten van macht, een gevoel van superioriteit – dat het houden van tot slaafgemaakten aantrekkelijk maakte. Helaas maakte het einde van de slavernij geen einde aan die superioriteitsgevoelens. Het witte superioriteitsgevoel zit nog altijd diep verankerd in onze samenleving.
Mensen voelen het haarfijn aan wanneer een ander je niet als gelijkwaardig ziet. Vaak gebeurt het subtiel. Blijkbaar hebben wij mensen de neiging ons superieur op te stellen richting anderen. Wat is dat? Wat willen we hoog houden? Waarom moet dat ten koste gaan van de ander?
Vooroordelen
Dat brengt me bij mijn eigen ongemak. Heb jij dat ook dat je soms te snel conclusies trekt? Herken je iets van je vooroordelen ten opzichte van mensen die anders zijn dan jij? Racisme is meer dan denken in zwart-wit. We zien pas het ware gezicht van de ander als we onszelf afvragen of we verborgen vooroordelen hebben over een ander persoon. Het komt dus aan op een kritische blik naar binnen en een onbevooroordeelde blik naar buiten.
In dat kader is onderhuids racisme misschien wel de grote uitdaging voor Nederland. Onbewust hebben we onze eigen vooroordelen richting anderen. “Ook al ben je niet met racisme bezig, racisme is bezig met jou”, is in dezen een prikkelende uitspraak. Het komt er dus op aan dat we uit onze comfortzone durven stappen.
Extra stap
Zijn we er dan? Nee, was het maar zo eenvoudig. Dit is pas het begin. Juist in de ontmoeting met andere mensen kom je erachter hoe anders de ander is (denk aan sociale en etnische achtergrond, religie, cultuur, gender etc.). En om dan de ander lief te hebben in datgene waarin die anders is, dat vraagt om een extra stap.
Liefde is dat je met een liefdevol oog en een open oor naar de ander kijkt en luistert. Dat je iemand als gelijke ziet en de ruimte gunt op een menswaardig bestaan. Liefde drijft de angst voor de ander uit. Martin Luther King jr. zei het zo:
“Darkness cannot drive out darkness; only light can do that. Hate cannot drive out hate; only love can do that.”
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit. Aenean commodo ligula eget dolor. Aenean massa. Cum sociis natoque penatibus et magnis dis parturient montes.
Goud op Zondag | diaconale en interculturele geloofsgemeenschap in het Oude Noorden van Rotterdam
Copyright 2023. Alle rechten voorbehouden. Website door NEAR.