Een tikje gek

Bram Robbertsen, pastor Goud op Zondag

‘Ben je gek?’, zegt mijn zoon tegen me als we ‘s nachts om 02.30u thuiskomen tijdens de jaarwisseling. Ik begrijp hem, want het klinkt halverwege de nacht niet aantrekkelijk om op nieuwjaarsdag om 7.30u bij de sportschool te zijn. ‘Ga je mee?’ vraag ik gekscherend. Hij kijkt me met slaperige ogen aan..

Ik heb ontdekt dat een vast ritme en regelmaat energie geeft. Op nieuwjaarsdag voel ik me fit, ondanks een korte nacht. Waarschijnlijk had ik me moe gevoeld als ik om 10.00u was opgestaan en langzaam was opgestart. 

Nieuwjaarsdag

Op nieuwjaarsdag begin ik met sport, daarna lees ik een uurtje in het boek ‘Vrede op aarde’ van Stefan Paas, luister ik naar een mooie online nieuwjaarsdienst van de Pelgrimvaderskerk, draai ik een wasje, lunch en ga ‘s middags anderhalf uur met Gerlinda wandelen in het Kralingse bos. Na afloop pak ik het boek ‘Elke dag om 15.00u klaar’. Mijn favoriete time-management boek dat ik elk half jaar herlees. Niet dat ik elke dag halverwege de middag klaar ben met mijn werk, maar het idee vind ik inspirerend.

Timemanagement

Het punt is dat ik van nature helemaal niet gestructureerd ben. Ik ben snel afgeleid en heb geen organisatietalent. Mijn vrouw en ik vullen elkaar goed aan;) Ik heb wel een ijzersterke discipline en dat is mijn redding.

Wanneer mijn to-do-list weer rommelig wordt en mijn planning verzandt in het noteren van losse activiteiten, is het de hoogste tijd om mijn time-management boek te herlezen. Tijdens het lezen voel ik de energie binnenstromen en krijg ik zin om alles weer netjes te regelen. Ik word er blij van als ik overzicht creëer in mijn to-do-list en mijn pomodoro timer effectief inzet. Ik vind het leuk om rust en ruimte te scheppen in mijn agenda en mijn to-do-list. Ik word enthousiast als ik mezelf uitdaag om een extra stap te zetten. Zo kan ik met plezier mijn werk doen.

Luisteren

Als dominee bij Goud op Zondag heb ik die rust en ruimte in mijn hoofd hard nodig. Een belangrijk element in mijn werk is goed luisteren naar het verhaal van de ander. Het doet me denken aan die tekening met drie koppen van kunstenaar Max Beckmann. Drie koppen met enorm grote oren waarmee je alles kunt horen. Met gespitste oren luisteren kan alleen als mijn hoofd niet vol zit met andere dingen die ik nog moet doen. Aanwezig zijn en dichtbij komen vragen om rust en ruimte. Dat leerde ik eerder al van de Benedictijnse spiritualiteit.

Rust en ruimte

In het geloof is het niet anders. Als er in mijn hoofd weinig rust is, dan is de kans groot dat ik God niet vind in de stilte. Maar als er ruimte is in mijn hoofd zal ik Gods aanwezigheid eerder opmerken. Ik kijk naar de icoon van Christus en ik weet dat hij me allang heeft gezien. 

Voor ontmoeting met de a/Ander is het belangrijk dat je rustpunten creëert in je weekschema. Mijn timemanagement boek ‘Elke dag om 15.00u klaar’ helpt me daar een handje bij. Of ik soms een tikje gek ben? Zou kunnen, maar dat heb je nodig als je rust en ruimte wilt scheppen in je hoofd. 

Wat helpt jou? Hoe maak jij ruimte in je hoofd voor de a/Ander in 2024?

Blijf op de hoogte, abonneer je op onze nieuwsbrief!

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit. Aenean commodo ligula eget dolor. Aenean massa. Cum sociis natoque penatibus et magnis dis parturient montes.

Goud op Zondag  |  diaconale en interculturele geloofsgemeenschap in het Oude Noorden van Rotterdam

Copyright 2023. Alle rechten voorbehouden. Website door NEAR.