Andere Rotterdammers..

Bram Robbertsen, pastor Goud op Zondag

In stilte verlaat ik op Goede Vrijdag de kerk. Ik pak mijn fiets en rijd weg, mijn hoofd nog vol gedachten over het mysterie van Pasen.

Ik steek de Schieweg over. Het is duidelijk dat veel mensen vrij zijn dit Paasweekend. Het is gezellig druk. Terrasjes zitten vol. Ik hoor gelach, muziek en verkeer. Een dikke Audi staat naast me bij het verkeerslicht. Hij trekt pijlsnel op. Aan het aantal decibellen dat de wagen produceert kan je horen dat het een speciale uitvoering is. Mijn kinderen zouden het maar wat stoer vinden als we onze Toyota zouden inruilen voor dit racemonster. 

Ramadan

Even later sla ik af naar de winkelstraat van het Oude Noorden. Ik let goed op, want het is een drukte van belang. Er is een hoop getoeter want iemand blokkeert met zijn auto de weg. Het is ramadan en mensen zoeken elkaar ’s avonds op. Ik weet van Goud dat er in de vastentijd veel wordt gekookt en gebakken. Na het vasten gaan mensen bij elkaar eten. Er is veel saamhorigheid. Bakkers en andere voedingswinkels doen goede zaken. Het Oude Noorden bruist.

Wanneer ik langs Goud van Noord fiets zie ik tientallen mensen op weg naar de moskee. Veel mannen en jongens dragen een Kandora of een ander islamitisch kledingstuk. Extra handig bij het neerknielen. Een oudere man groet mij. Ik groet hem vriendelijk terug met ‘salam’. Wat kun je elkaar beter toewensen dan vrede?

Sporters

Ondertussen ben ik al trappend op mijn fiets aanbeland bij de Kralingse Plas. Ik geniet van de natuur. De rust en de avondkoelte van de Kralingse Plas doen me goed. Wie ik hier op het fietspad langs de plas tegenkom zijn sporters. Mensen die hardlopen, van hockey of tennis onderweg naar huis zijn. Ik herken ze aan hun racket of stick die uit hun rugzak steekt. 

Ontmoeten

Na de Kralingse Plas fiets ik onder de snelweg door. Hier kom ik thuis. Met plezier wonen we in de wijk Prinsenland. Een doorsnee woonwijk aan de rand van Rotterdam. Misschien voor sommige mensen een tikje saai. Ik hoor een helikopter laag overvliegen. Even later hoor ik dat er verderop een schietpartij is geweest. Niet in onze wijk, maar toch. De politie houdt een extra oogje in het zeil. Een aantal weken geleden is ons brave buurtje tot veiligheidsrisicogebied aangewezen. Ja, ook hier gebeurt wel eens wat. Voor het veilige gevoel rijden er heel wat politieauto’s dagelijks door ons straatje. 

Als ik mijn fiets in de schuur zet, besef ik dat ik vanavond heel wat verschillende mensen voorbij ben gefietst. Vaak zoeken we mensen op die een beetje op ons lijken. Toch is het veel leuker en spannender om Rotterdammers te ontmoeten die anders denken, doen en geloven dan wij. Het verrijkt je leven. Je wordt er een genuanceerder mens van.  

Dat is zo mooi aan Goud op Zondag – daar zit iedereen door elkaar. Het is inspirerend om andere Rotterdammers te ontmoeten en samen te bouwen aan iets moois.

Ik wens jullie een fijn Pasen!

Blijf op de hoogte, abonneer je op onze nieuwsbrief!

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit. Aenean commodo ligula eget dolor. Aenean massa. Cum sociis natoque penatibus et magnis dis parturient montes.

Goud op Zondag  |  diaconale en interculturele geloofsgemeenschap in het Oude Noorden van Rotterdam

Copyright 2023. Alle rechten voorbehouden. Website door NEAR.