Vlaggen

Bram Robbertsen, pastor Goud op Zondag

De vlag is het nieuwste wapen in het conflict tussen Israël en Hamas. De vlag van Israël en de vlag van Palestina verdeelt ons land. Wat is er aan de hand met al dat vlagvertoon in ons landje, ver weg van deze oorlog? Ook op social media word je ermee geconfronteerd. Mensen kiezen een vlag van Israël of Palestina als profielfoto. Een middenweg is er niet.

Ik merk dat ik me stoor aan al die vlaggen.Waarom? Komt het doordat het ineens zwart wit is? Of is het doordat niet-Joden en niet-Palestijnen de vlag van een ander toe-eigenen? 

Partij

Waarom zou ik de vlag van een ander land hijsen? Is het dat ik iets wil doen, maar niet precies weet wat? Je voelt de onmacht, zittend voor de televisie of kijkend naar de laatste nieuwsupdate op je telefoon. Wat kun je doen? Niet veel, behalve een vlag hijsen. Daarmee geef je uiting aan je betrokkenheid bij een van de partijen in deze oorlog. Je kiest partij. 

Polarisatie

Maar of het helpt? Ik denk niet dat het hijsen van de vlag van een ander land als protest of steunbetuiging de vrede dichterbij brengt.. Een vlaggenhaag op social media draagt eerder bij aan de toenemende polarisatie in dit conflict. 

Bleef het maar bij een vlag, denk ik soms. Ik struikel over de opmerking van de voorzitter van het overlegorgaan van joden en christenen in Nederland hoor zeggen in het Nederlands Dagblad: ‘Hamas moet je gewoon uitroeien.’ Daaromheen spreekt hij enkele nuancerende zinnen over het Palestijnse volk, maar toch: waarom zou je als Nederlandse theoloog (!) zulke vergaande uitspraken doen?  

Wat Hamas heeft gedaan is weerzinwekkend en gaat alle perken te buiten. Ik begrijp dat Israël daarop reageert. Maar helpt de bommenregen op de Gazastrook, waarbij ook veel onschuldige Palestijnen omkomen? Denkt Israël werkelijk Hamas te vernietigen met zoveel geweld? 

Het tegendeel zal het geval zijn. De haat onder gewone Palestijnse burgers richting Israël zal toenemen. De radicalisering onder Joden en Palestijnen zal het conflict in de toekomst nog heviger maken. Meer raketten levert meer geweld op op de lange termijn.

Bescheidenheid

Ik pleit voor bescheidenheid bij ons in Nederland. Laten we als niet-Joden en niet-Palestijnen niet te hoog van de toren blazen. Wat weten wij  ervan? Het is te makkelijk om van veilige afstand een oordeel te vellen.

Wat ik geloof? Ik ben ervan overtuigd dat de zachte krachten het van de harde krachten zullen winnen. Dat je het kwade kunt overwinnen door het goede. Laten we die organisaties en bewegingen onder Joden en Palestijnen steunen die toenadering zoeken. Hoe meer invloed zij krijgen, hoe beter.

Wat mezelf betreft? Ik kan niet kiezen voor het ene of het andere volk dat huilt. Ik ben voor gerechtigheid. Ik ben voor vrijheid. Ik ben tegen onrecht, tegen het doden en gijzelen van onschuldige burgers, tegen het afsluiten van water en stroom voor gewone mensen. Ik ben tegen onderdrukking.

Vredesvlag

Als ik dan toch een vlag moet hijsen – doe dan maar de vredesvlag. De duif op deze vlag staat symbool voor de vrede. Vrede die nu ver te zoeken is. Ik blijf – bijna tegen beter weten in – geloven en hopen op een dag dat alles anders is..

Blijf op de hoogte, abonneer je op onze nieuwsbrief!

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit. Aenean commodo ligula eget dolor. Aenean massa. Cum sociis natoque penatibus et magnis dis parturient montes.

Goud op Zondag  |  diaconale en interculturele geloofsgemeenschap in het Oude Noorden van Rotterdam

Copyright 2023. Alle rechten voorbehouden. Website door NEAR.